Risico op een zwangerschap?

Heb je redenen om te vrezen dat je zwanger zou kunnen zijn?

Laten we eerst samen nagaan of je angst gegrond is alvorens een morning-afterpil te nemen.

Om zwanger te kunnen zijn, moeten zaadcellen in contact gekomen zijn met een ‘rijpe’ eicel die bevrucht kan worden. Dus: geen zaadcellen in de vagina, geen risico. Dit is het principe van het condoom. Bovendien moet de eicel ‘bevruchtbaar’ zijn, hierop werkt de contraceptie (pil, spiraal, ring, …).

Blijft je menstruatie uit?

Het eerste wat je moet doen, is een zwangerschapstest uitvoeren – Doe het meteen!

Als je 3 tot 5 dagen voor de inname van een morning-afterpil seksuele betrekkingen hebt gehad, is het waarschijnlijk te laat om een morning-afterpil nog in te nemen. Dan moet je andere methoden bespreken met je arts of met een medewerker van het centrum voor gezinsplanning. Wacht niet langer om erover te praten! De tijd is je vijand.

Korte herhaling: de menstruele cyclus

De menstruele cyclus bestaat uit 4 perioden:

  • De maandstonden (menstruatie): het gaat om een bloeding die te wijten is aan het afbreken van de baarmoederslijmlaag. De menstruatie treedt alleen op als er geen eicel bevrucht is die zich heeft vastgehecht en in de baarmoeder genesteld. Deze periode duurt 3 tot 7 dagen, verschillend van vrouw tot vrouw.
  • De folliculaire fase: elke maand wordt een eicel gevormd die gedurende 14 tot 21 dagen in één van de eierstokken groeit.
  • De eisprong: de "rijpe" eicel, klaar om door een zaadcel te worden bevrucht, komt vrij uit de eierstok naar de eileiders. Na het vrijkomen, blijft de eicel gedurende 12 à 24 uur bevruchtbaar indien er zaadcellen aanwezig zijn. De zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het vrouwelijk geslachtsorgaan. Voor een bevruchting is het dus noodzakelijk dat een geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden in de 5 dagen voor de eisprong.
  • De luteale fase: de eicel nestelt zich in de baarmoeder als ze bevrucht is om zich daar gedurende 9 maanden te ontwikkelen: dit is het begin van de zwangerschap. Als ze niet bevrucht is, zal ze geleidelijke aan afsterven en wordt ze na ongeveer 14 dagen verwijderd, samen met de baarmoederslijmlaag waarin ze zich niet heeft genesteld.

Opgelet! De duur van elke periode kan van vrouw tot vrouw verschillen en wordt beïnvloed door externe factoren (jetlag, stress, emotionele schok)! Probeer de ‘veilige’ dagen niet te berekenen, deze methode is absoluut niet betrouwbaar!