Wat is een morning-afterpil?

Een morning-afterpil is een geneesmiddel op basis van een hormoon dat de kans op bevruchting en bijgevolg het risico op een zwangerschap vermindert. We noemen ze ook noodcontraceptie omdat ze een ongewenste zwangerschap voorkomt na onbeschermde seksuele betrekkingen, op voorwaarde dat ze snel na deze betrekkingen wordt ingenomen.

OPGELET, HET IS GEEN:

  • Abortuspil, die een abortus veroorzaakt!
  • Nieuwe soort pil om de klassieke contraceptie te vervangen!

Het gaat om een inhaalmethode voor wanneer je gebruikelijke contraceptie gefaald heeft of als je bent vergeten je te beschermen tijdens je laatste geslachtsgemeenschap.

Als er een bevruchting (samensmelten van een eicel en een zaadcel) heeft plaatsgevonden, zal je een beroep moeten doen op andere middelen.

Voor nieuwsgierigen: hoe werkt dat?

Het werkingsmechanisme van een morning-afterpil is gebaseerd op het volgende principe: ze wijzigt de activiteit van progesteron, dat een natuurlijk hormoon is en onder andere betrokken is bij de eisprong. Een morning-afterpil verhindert of vertraagt dus het vrijgeven van een eicel die door een zaadcel zou kunnen worden bevrucht. De doeltreffendheid van een morning-afterpil is niet volledig gegarandeerd, maar is het grootst wanneer ze zo snel mogelijk na de onbeschermde seksuele betrekkingen wordt ingenomen.