Nuttige informatie en veelgestelde vragen

  • Is een morning-afterpil gevaarlijk? Maakt ze iemand onvruchtbaar?

Een morning-afterpil is een noodcontraceptie die bijwerkingen kan hebben zoals buikpijn, bloedingen enz. … maar ze is niet gevaarlijk voor de gezondheid.

  • Ik heb een morning-afterpil genomen en ik heb bloedingen. Betekent dit dat ze doeltreffend is geweest?

Nee! Als je een morning-afterpil neemt, kunnen bloedingen optreden (dit is niet de menstruatie) maar dit betekent niet dat de pil doeltreffend is geweest. Om dit te weten, moet je wachten tot de maandstonden optreden. Als ze niet optreden, (of als u bloedingen hebt gehad die anders lijken dan gewoonlijk), moet je een zwangerschapstest uitvoeren

  • Ik wil een morning-afterpil nemen, maar ik geef borstvoeding. Wat moet ik doen?

In dit geval zijn de morning-afterpillen van de oudere generatie makkelijker te gebruiken. Men moet borstvoeding geven vooraleer een morning-after pil in te nemen, en dan gedurende 8 uur (voor de oudere generatie) en gedurende 1 week (recente generatie) alle borstvoeding vermijden en overschakelen op flesvoeding.

  • Hoe kan ik weten of een morning-afterpil doeltreffend is geweest?

Door het optreden van de volgende maandstonden in de gaten te houden. Ze kunnen een beetje vroeger of later optreden (enkele dagen). Maar als ze meer dan 7 dagen te laat zijn, is het nodig om een zwangerschapstest uit te voeren om te controleren of je al dan niet zwanger bent. Als je maandstonden op de voorziene datum optreden MAAR je vindt ze abnormaal (minder overvloedig, ze duren langer of gaan gepaard met ongewone pijn), dan moet je snel een arts raadplegen.

  • Als ik onbeschermde seksuele betrekkingen heb gehad nadat ik een morning-afterpil heb ingenomen, kan ik dan zwanger raken?

Ja. Een morning-afterpil beschermt je enkel voor de onbeschermde seksuele betrekkingen die je laatst hebt gehad en voor dewelke je ze inneemt. Een morning-afterpil beschermt je dus niet voor de seksuele betrekkingen die je zou hebben NA de inname van de tablet !