Opdat het niet meer zou gebeuren

  • Noodcontraceptie is geen gewoon voorbehoedsmiddel, het is een noodoplossing die doeltreffende contraceptie niet kan vervangen.
  • Een reguliere, doeltreffende en goed gebruikte contraceptieve methode blijft het beste middel om een zwangerschap te vermijden. PRAAT EROVER MET EEN ARTS, hij of zij zal je de methode aanraden die het best bij je past.

Goed om weten:
Ongelukjes met contraceptie zijn altijd mogelijk. Als je dit vermoedt, kan je jezelf veel stress en gepieker besparen door een morning-afterpil te hebben. Je kan deze altijd in de apotheek halen.

De contraceptieve middelen

De mechanische methoden (te gebruiken bij elke geslachtsgemeenschap)

  • Het condoom, het diafragma of pessarium zijn barrières die er fysiek voor zorgen dat de zaadcellen niet door de baarmoederhals kunnen
  • Zaaddodende middelen: in de vorm van vaginale crème, gel of ovule of vaginale spons. Ze vernietigen de zaadcellen die ermee in contact komen.

De hormonale methoden (regulier chronisch gebruik)

De pillen (dagelijkse inname), de patch (wekelijks aan te brengen) of de vaginale ringen (1 ring per cyclus) bevatten hormonen die de eisprong blokkeren of verhinderen.

De methoden met lange en omkeerbare werking

  • De implantaten zijn kleine staafjes die onder de huid in de arm worden ingebracht. Ze geven regelmatige dosissen hormonen vrij en kunnen op de dikte van het cervixslijm werken, de eisprong blokkeren en inwerken op het baarmoederslijmvlies. Ze kunnen gedurende 3 jaar ter plaatse blijven.
  • De koperspiraal veroorzaakt een ontstekingsreactie van het baarmoederslijmvlies waardoor een bevruchte eicel zich niet meer kan innestelen. Bovendien remt het koper de bevruchting van een eicel door een zaadcel. De koperspiraal bevat geen hormonen. Ze kan gedurende 5 tot 10 jaar ter plaatse blijven als men dit wenst.
  • De hormonenspiraal geeft lokaal continu een kleine dosis hormonen vrij in de baarmoeder. Deze spiraal kan gedurende 5 jaar ter plaatse blijven.

De definitieve methoden

Mannelijke of vrouwelijke sterilisatie: heelkundige ingreep van de eileiders bij vrouwen of van de zaadleiders bij mannen zodat een eicel en zaadcellen niet meer met elkaar in contact kunnen komen.