Wanneer en hoe?

Er bestaan 2 soorten orale noodanticonceptie. In alle gevallen moeten ze zo spoedig mogelijk worden ingenomen na een onbeschermd seksueel contact, omdat hun doeltreffendheid afneemt naarmate de tijd verstrijkt. Ze zijn allemaal beschikbaar zonder voorschrift in de apotheek. Geen van hen is 100% doeltreffend of kan een reguliere anticonceptie vervangen.

  • De oudste (op basis van het progestageen levonorgestrel) moet worden ingenomen binnen de 12 uur indien mogelijk, en uiterlijk binnen de 72 uur na het onbeschermd seksueel contact. De eisprong kan niet meer uitgesteld worden indien deze plaatsvindt binnen de volgende 48 uur. Bij goed gebruik kan ze het risico op zwangerschap met ongeveer de helft verminderen.
  • De meest recente (op basis van ulipristal acetaat) is meer doeltreffend omdat ze werkzaam is zelfs wanneer de eisprong bijna moet plaatsvinden, dus wanneer het risico op zwangerschap het hoogst is. Ingenomen binnen de 24 uur na het onbeschermd seksueel contact vermindert ze de kans op zwangerschap met een factor 6. Ze kan zelfs gebruikt worden tot 5 dagen na het onbeschermd seksueel contact.

OPGELET: Een morning-afterpil is een noodoplossing als je bang bent zwanger te worden. Je moet het tablet ZO SNEL MOGLIJK NA DE ONBESCHERMDE SEKSUELE BETREKKINGEN innemen.

Als je nadien nog seksuele betrekkingen hebt, MOET JE EEN CONDOOM GEBRUIKEN.

Opgelet:

Een morning-afterpil beschermt enkel de geslachtsgemeenschap waarvoor je ze innam en biedt geen bescherming tegen seksuele betrekkingen die je daarna hebt!

Tip!

  • Idealiter heb je altijd een morning-afterpil bij je om zo snel mogelijk te kunnen reageren! Zelfs tijdens het weekend of op vakantie!
  • Alle morning-afterpillen zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek. Zo kan je ze steeds zonder doktersvoorschrift bij de apotheek gaan halen.

Getuigenis van Marie, 27 jaar
“Ik ben tolk, ik reis zeer veel en breng meer tijd door in het vliegtuig en hotels dan thuis. Mijn vriend woont in Brussel en we proberen elkaar zo veel mogelijk te zien. 3 jaar geleden ben ik zwanger geworden omdat hij - in de vervoering van het weerzien – geen condoom had gebruikt en het niet de goede periode was. Ik heb dus een abortus moeten ondergaan en ik wens dit niemand toe, ik heb er zeer slechte herinneringen aan. Sindsdien heb ik altijd een morning-afterpil bij me zodat ik niet meer bang moet zijn als ik onbeschermde of slecht beschermde seksuele betrekkingen zou hebben. Ik heb mijn lesje geleerd!”

Inname van een morning-afterpil is niet aanbevolen als:

  • je al zwanger bent.
  • je borstvoeding geeft aan je baby. Praat erover met een arts of een apotheker!

Raadpleeg ook je arts als je last hebt van ernstige astma of leverproblemen.­